nov 14

Grafisk design og konsepsjonell kunst

Jeg fortsetter der jeg slapp, og tar et skikkelig bloggejafs. Målet er å komme meg til 15. november i morgen.

Husker du å ha lest om uka hvor jeg fant mer ut om hva som var drømmen min, og ble mer inspirert til å følge den og sånn? Jeg sa, og har sagt det over hundre ganger til sammen den siste måneden, at jeg skal bli grafisk designer. Det er drømmen. Og dersom du leste overskriften kan du kanske gjette deg til at dette innlegget skal handle bittelitt om grafisk design, og det av den enkle grunn av vi hadde kreativ uke etterpå, og temaet var grafisk design og konsepsjonell kunst (jeg er litt usikker på om det faktisk er navnet på norsk, men på engelsk heter et iallefall Contemporary Art). Lærerne vi hadde for denne uka var et koselig ungt forlovet par fra Idaho, Aubrey&Phillip. De hadde begge en grad i grafisk design. Det er ekstremt vanskelig å forklare hva konsepsjonell kunst er, men det er kunst som fanger folks oppmerksomhet på rare måter. Det er en veldig kreativ og eksperimenterende måte å drive kunst på. Foreksempel brukte vi smeltet bivoks i forksjellige farger og pensler til å male og lage kunst på baderomsfliser, glassplater eller annet random materiale. Jeg fant det veldig… interessant. Og ikke minst eksperimenterende.

Aubrey&Phillip hadde med seg bøker til oss. «Art is fear», heter den. Jeg fikk ikke lest mer enn bare noen få sider og skumleste litt i begynnelsen og bladde fort igjennom og så på titlene. Uansett, det jeg leste handlet om å ikke være redd for å være meg selv som en kunstner. Det å ikke sammenligne seg selv med andre, kopiere andre, og det å la være å lage det du tror andre ville likt. Det er veldig og alt for lett som kunstner. Vær deg selv. Og for å skrive en sann klisjé: alle andre er tatt. Det er sant. Vær deg selv. Ikke    kopier    andre. Kopier deg selv om du skal kopiere noe. Din egen fantasi. Det er å være kreativ. Og så handlet boken også litt om å ikke være perfeksjonister. Det er vi alt for flinke til. Dersom vi tenker at det vi skal lage, det skal være helt perfekt – da får kommer vi i bunn og grunn ikke lenger enn til frustrasjon over at det ikke finnes noen perfekt idé. Dersom du derimot heller skaper det som bare faller deg inn, kun for ren eksperimentering, og lager mange kunstverk uten å tenke perfekt (det som kalles øvelse), ja mer og mer – da lager man kunst. Bra kunst. Masse kunst.

Allerede på tirsdagen begynte vi på den store oppgaven for den uka. Vi kunne lage hva enn vi ville på hvilket medium vi hadde lyst til. Vi kunne lagt et tre av blikkbokser om vi hadde hatt lyst. Eller en dør av noe rart. Eller man kunne lage en plakat på photoshop, slik som jeg gjorde. Siden jeg i det siste hadde vært så ekstremt opptatt av drømming, så lagte jeg plakaten basert på hva det. Jeg skal legge ut bildet her. Men det er ikke ferdig. Det var greit. Kunstverk trenger ikke å bli ferdig før om mange år. Og det er symbolsk. Mitt kunstverk er ikke ferdig, og det er heller ikke min store drøm. Jeg har bare så vidt begynt. Håper det kan tale til deg. Undre deg litt over kunst, og prøv å les hva det skal bety 😉

1 Kommentar

  1. Melissa sier:

    This is cool!

Skriv et svar